Atât femeile cât și bărbații se pot îmbolnăvi de diverse afecțiuni, dar atât femeile cât și bărbații pot suferi de afecțiuni specifice. Explicăm în acest articol câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă femeile. Femeile se pot confrunta cu probleme de sănătate ca urmare a sarcinii, menopauzei, dezechilibrelor hormonale, dar nu numai.
Iată care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate care se întâlnesc la femei.
Cancer mamar
Cancerul mamar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Cancerul de sân este vindecabil, dar pentru asta trebuie ca pacienta să se prezinte la medic într-un stadiu incipient (pentru asta este nevoie de screening mamar).
Factorii de risc pentru cancerul de sân sunt:
- vârsta;
- dimensiunea genetică;
- istoric familial;
- debut precoce al menstruației (înainte de 12 ani), sau menopauză întârziată (după 55 ani);
- femei care nu au avut nicio sarcină;
- abuz de alcool;
- obezitate.
Osteoporoză
De osteoporoză pot suferi și bărbații, dar cel mai adesea este vorba despre femei. Osteoporoza se caracterizează prin fragilitate osoasă, dureri de spate, dar nu numai. Osteoporoza este o afecțiune care poate fi prevenită (prin consum de calciu și prin sport).
Factorii de risc pentru osteoporoză:
- sex feminin;
- vârstă;
- istoric familial;
- dezechilibre hormonale;
- anorexie;
- deficit de calciu/vitamina D;
- sedentarism;
- fumat;
- abuz de alcool.
Fibrom uterin
Fibromul uterin este formațiune tumorală benignă care provoacă creșterea dimensiunilor uterului, sau porțiuni ale uterului. Este foarte frecvent fibromul uterin în randul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 si 50 de ani. Este destul de dificil de făcut diferența dintre un fibrom uterin și o formațiune malignă. Trebuie reținut că fibroamele sunt foarte frecvente, cele mai multe femei au cel puțin un fibrom pe parcursul vieții, dar nu toate femeile diagnosticate cu fibrom uterin prezintă simptome.
Depresia
Afectează atât bărbații cât și femeile. Afecțiunea poate fi declanșată de dezechilibre hormonale, de aceea sunt mai multe femei diagnosticate cu această afecțiune (mai ales după sarcină sau în perioada menopauzei).
Factorii de risc pentru depresie:
- anxietate;
- istoric familial;
- anumite tratamente medicamentoase;
- stres;
- probleme emoționale;
- deficit de vitamine;
- boli tiroidiene;
- tulburări alimentare.
Vezică hiperactivă
Controlul asupra vezicii urinare scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Ameliorarea problemei se poate face prin exerciții fizice și schimbări ale stilului de viață.
Probleme ale pielii
Problemele ale pielii pot fi acneea, sau leziunile care apar în urma expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Odată cu înaintarea în vârstă, femeile se pot confrunta cu piele uscată, pete de vârstă, aprofundarea ridurilor.
Obezitatea
Nici obezitatea nu este numai o problemă a femeilor, dar sunt mai multe femei decât bărbați care au o greutate corporală mai mare decât ar fi normal. Greutatea mai mare decât cea normală este asociată cu boli cronice (boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, cancer, tensiune arterială, artrită).
Sindrom de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil se întâlnește adesea în rândul femeilor. Afecțiunea poate fi declanșată de depresie, anxietate, sau atacuri de panică.
Sindromul de oboseală cronică
Sindromul de oboseală cronică înseamnă epuizare. Starea de sănătate nu devine mai bună nici după câteva zile de odihnă. Simptomele resimtite sunt: dureri musculare, memorie afectată, insomnie, anxietate.
Scleroză multiplă
Scleroza multiplă este o boală foarte gravă care apare cel mai adesea la femeile cu vârsta între 20-40 de ani. Afecțiunea atacă învelișul de mielină care înconjoară fibrele nervoase. Se manifestă prin pierderea echilibrului, spasme musculare, amorțeală la nivelul membrelor, constipație, confuzie, anxietate, depresie.
Boala celiacă
Boala celiacă afectează mai ales femeile și este declanșată de ingestia glutenului, ceea ce poate duce la apariția unor leziuni la nivelul intestinului subțire. Glutenul este o substanță care se găsește în grâu, orz, ovăz, secară, dar există și medicamente care pot conține gluten. Intoleranța la gluten se manifestă prin: dureri abdominale, diaree, balonări, iritabilitate.
Pentru toate aceste afecțiuni există tratamente, este importantă prezentarea la medic pentru evaluarea simptomelor, stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului adecvat.