5 analize pe care e recomandat să le faci pentru verificarea sănătății rinichilor

376
5 analize pe care e recomandat să le faci pentru verificarea sănătății rinichilor

Rinichii sunt două organe situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale care fac parte din sistemul renal. Aceștia ajuta la filtrarea produselor reziduale din organism și la crearea anumitor hormoni.

Din cauza rolului important pe care îl au, rinichii intră des în contact cu diferite toxine, fapt care îi face mai susceptibili la numeroase probleme cum ar fi insuficiența renală, pietre la rinichi, infecții ale tractului urinar etc [1].

Citește în continuare articolul de mai jos pentru a afla ce analize trebuie să faci pentru a verifica sănătatea acestor organe!

5 analize care oferă informații despre sănătatea rinichilor

Analizele regulate reprezintă cea mai eficientă metodă prin care poți verifica sănătatea și funcționarea organismului. Deoarece prevenția este mai ușor de realizat decât tratarea afecțiunilor în sine, este recomandată efectuarea analizelor înainte de apariția unei afecțiuni.

Dacă vrei să ai o abordare proactivă cu privire la sănătatea ta sau suferi deja de probleme la rinichi, poți discuta cu medicul tău de familie despre următoarele analize:

Creatinina serică

Creatinina este un produs rezidual care apare în urma descompunerii creatinei din mușchi. Deoarece rolul rinichilor este de a filtra excesul de apă, produsele reziduale și alte impurități din sânge, printre care și creatinina, medicul poate solicita această analiză pentru a verifica funcționarea celor două organe.

Chiar dacă acest test oferă detalii importante despre sănătatea rinichilor, creatinina serică este de obicei efectuată împreună cu alte analize renale, pentru a obține informații cât mai detaliate [2].

Albumina în urină

Albumina este o proteină care se găsește în sânge. Deoarece rinichii sănătoși împiedică pătrunderea acesteia în urină, nivelul de albumina ar trebui să fie destul de mic atunci când cele două organe funcționează corespunzător.

Prin efectuarea testului de albumina în urină, medicul poate observa dacă exista sau nu anumite probleme renale.

De obicei acest test este folosit pentru screeningul și diagnosticul bolilor renale, dar și pentru a verifica progresul unei afecțiuni sau efectul tratamentului recomandat [3].

Rata de filtrare glomerulară

Glomerulii sunt rețele mici de vase sangvine care au rolul de a filtra produsele reziduale din sânge [4].

Rata de filtrare glomerulară sau GFR este o analiză medicală care estimează cât sânge trece prin aceste filtre în fiecare minut. Alături de albumina urinară, această analiză reprezintă unul dintre markerii cheie ai bolii renale cronice și poate oferi astfel informații despre sănătatea și buna funcționare a rinichilor.

Această analiză poate fi folosită pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor renale în stadii incipiente sau pentru a monitoriza boala renală cronică sau alte boli care pot leza rinichii [5].

Uree serică

Ureea reprezintă un produs rezidual final, obținut în urma proceselor metabolice. Deoarece rolul rinichilor este de a filtra produsele reziduale din sânge, verificarea ureei serice poate oferi informații legate de funcționarea și sănătatea acestora.

Cu cât nivelul de uree serică este mai ridicat, cu atât mai evidentă este existența unei probleme renale.

Chiar dacă anumite persoane sunt asimptomatice în stadiul inițial al unor boli renale, analiza de uree serică poate identifica existența unei disfuncții, ceea ce poate ajuta la obținerea cât mai rapidă a tratamentului necesar [6].

Creatinină urinară

În timp ce analiza creatininei serice verifică nivelul produsului rezidual în sânge, creatinina urinară analizează nivelul acesteia în urină.

Atunci când rinichii funcționează corespunzător, creatinina este filtrata din sânge și este eliminată din organism prin urină. Ca urmare, testul menționat analizează prezența creatininei în urină pe o perioadă de 24 de ore, pentru a determina dacă rinichii funcționează corespunzător [7].

Având în vedere rolul important al rinichilor în organism, sunt recomandate analize regulate pentru a observa din timp orice potențiale schimbări la acest nivel. Discută cu medicul de familie pentru a primi mai multe informații despre acest subiect!

Referințe:

  1. Jewell, Tim. “Kidney: Function and Anatomy, Diagram, Conditions, and Health Tips.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/human-body-maps/kidney. Data accesării: 23.10.2022
  2. Roth, Erica. “Creatinine Blood Test: Purpose, Preparation, and Procedure.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/creatinine-blood. Data accesării: 23.10.2022
  3. “Urine Albumin and Albumin to Creatinine Ratio.” Testing.com, www.testing.com/tests/urine-albumin-and-albumin-creatinine-ratio/. Data accesării: 23.10.2022
  4. “Glomerular Diseases: What Is It, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/5993-glomerular-diseases. Data accesării: 23.10.2022
  5. “Glomerular Filtration Rate (GFR) Test: Medlineplus Medical Test.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/lab-tests/glomerular-filtration-rate-gfr-test/. Data accesării: 23.10.2022
  6. “Bun (Blood Urea Nitrogen): Medlineplus Medical Test.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/lab-tests/bun-blood-urea-nitrogen/. Data accesării: 23.10.2022
  7. “Creatinine Tests.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646. Data accesării: 23.10.2022
agentie SEO & promovare eficienta online Botosani