5 mituri despre sforăit

660
5 mituri despre sforăit

Sforăitul este acel zgomot produs de aerul care trece pe lângă țesuturile relaxate de la nivelul gâtului, care le face să vibreze în timp ce respiri.

Chiar dacă oricine poate sforăi din când în când, sunt și persoane care pot suferi de sforăit cronic. Întrucât există diferite cauze ale sforăitului, de-a lungul timpului au apărut numeroase mituri legate de această problemă [1].

Citește în continuare acest articol pentru a afla câteva mituri despre sforăit și răspunsurile adevărate, pentru a fi mai bine informat despre această problemă destul de comună!

Dacă sforăi, înseamnă că suferi de apnee obstructivă în somn

Apneea în somn este o problemă caracterizată prin oprirea periodică a respirației. Cauza acestei probleme este relaxarea mușchilor din spatele gâtului, care poate duce la oprirea parțială sau completă a respirației, timp de câteva secunde.

Deoarece sforăitul și apneea în somn au același mijloc de producere a problemei, mulți sunt de părere că persoanele care sforăie suferă și de apnee obstructivă în somn [2].

Adevărul însă este diferit, deoarece nu toate persoanele care sforăie dezvoltă și apnee obstructivă în somn, chiar dacă aceasta este într-adevăr asociată destul de des cu acest zgomot. În realitate, cauzele sforăitului sunt destul de variate și pot include alergii, consumul de alcool, anatomia cavității bucale, probleme la nivelul nasului etc [1].

Doar persoanele supraponderale sau obeze sforăie

Chiar dacă supraponderabilitatea este asociată cu sforăitul, adevărul este că această problemă poate să apară la oricine, indiferent de greutate, vârstă sau sex.

Ideea de la care pleacă acest mit este cea de asociere a obezității cu apneea obstructivă în somn, care chiar dacă este adevărată, am discutat mai sus că nu se aplică tuturor.

Afla că nu toate persoanele supraponderale sforăie și că nu trebuie să scoți din lista de posibilități o potențială tulburare de somn, dacă sforăi și ai un indice de masă corporală normal [3].

Toată lumea sforăie

Acest mit este opusul celui de mai sus și este folosit de obicei că o scuză sau ca o normalizare a acestui zgomot.

Adevărul este că numeroase persoane sforăie ocazional, în timp ce altele sforăie cronic, problemă care poate afecta și pe ceilalți din casă. Cu toate acestea, există însă un număr și mai mare de persoane care nu sforăie deloc, ceea ce face ca aceasta afirmație să fie falsă [4].

Nu există tratament pentru sforăit

Din fericire, adevărul este total diferit. Pe lângă schimbări ale stilului de viață, sforăitul mai poate beneficia și de diferite opțiuni terapeutice, cum ar fi tratamente medicamentoase sau intervenții chirurgicale.

În funcție de cauza sforăitului, medicul specialist va alege opțiunea cea mai bună pentru a reduce cât mai mult episoadele zgomotoase, fără a pune în pericol sănătatea pacientului.

Dacă sforăi și până în acest moment ai crezut că nu există opțiuni terapeutice, discută cu medicul tău de familie, pentru a primi recomandările necesare [5]!

Doar bărbații sforăie

Bărbații au o probabilitate mai mare de a sforăi și de a avea apnee obstructivă în somn, dar asta nu înseamnă că persoanele de sex feminin sunt ferite de această problemă.

Deoarece sforăitul poate avea numeroase cauze și factori de risc, este normal ca multe dintre acestea să fie prezente și în rândul femeilor.

Mai mult decât atât, probabilitatea de a sforăi este mai ridicată atunci când femeia este însărcinată sau la menopauză [5].

Chiar dacă sforăitul este o problemă destul de frecvent întâlnită, asta nu înseamnă că reprezintă și o parte normală a vieții, mai ales atunci când se întâmplă des. Discută cu un medic specialist dacă sforăitul și problemele de respirație te trezesc noaptea sau dacă sunt acompaniate și de alte probleme, pentru a primi tratamentul corespunzător, cât mai curând posibil!

Referințe:

  1. “Snoring.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694. Data accesării: 09.11.2022
  2. “Sleep Apnea.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20377631. Data accesării: 09.11.2022
  3. Team, AENT. “6 Common Misconceptions about Snoring in Your Sleep.” Allergy & ENT Associates, www.aentassociates.com/six-common-misconceptions-about-snoring-in-your-sleep/. Data accesării: 09.11.2022
  4. “Why Do People Snore? Answers for Better Health.” Why Do People Snore? Answers for Better Health | Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/why-do-people-snore-answers-for-better-health. Data accesării: 09.11.2022
  5. “Top 10 Myths about Snoring You Should Know.” SL Aesthetic Clinic, slclinic.com.sg/top-10-myths-about-snoring/. Data accesării: 09.11.2022