6 avantaje ale unei adăpători automate pentru păsări

1268
6 avantaje ale unei adăpători automate pentru păsări

Pe lângă asigurarea hranei corespunzătoare în cantități suficiente, hidratarea este un alt aspect important de care trebuie să țină seama crescătorii de păsări. Ca orice viețuitoare, și păsările au nevoie de apă zilnic, iar aceasta trebuie să fie proaspătă și curată. De asemenea, cantitatea de apă trebuie să fie suficientă pentru întreg efectivul, iar aceasta trebuie să fie o preocupare zilnică a crescătorilor.

Pentru asigurarea necesarului de apă, este recomandată folosirea adăpătorilor pentru păsări, modelele automate având o eficiență sporită. Descoperă în cele ce urmează care sunt avantajele unei adăpători automate pentru păsări! 

Nu necesită realimentare

Adăpătorile automate se conectează direct la rețeaua de apă, alimentarea făcându-se direct de la sursă, astfel încât nu este nevoie de completarea periodică a rezervei de apă. Fiecare model vine cu instrucțiuni referitoare la racordarea la rețea, care se poate face simplu ce către orice persoană cu minime cunoștințe tehnice.

Un alt aspect important este presiunea apei în instalația la care este racordată adăpătoarea, existând specificații în acest sens pentru fiecare model.

Menține apa proaspătă și curată

În cazul adăpătorilor obișnuite, apa își pierde din prospețime, iar în anumite condiții se pot dezvolta alge și bacterii care îi schimbă gustul și pun în pericol sănătatea păsărilor. 

De asemenea, în apă ajung diferite gunoaie provenite din adăpost, iar acestea pot constitui o altă sursă de contaminare. Cu cât apa stă mai mult în adăpătoare, cu atât crește riscul deprecierii calității sale, însă această problemă este eliminată în cazul adăpătorilor automate pentru păsări.

Fiind alimentate direct de la rețea, apa furnizată este permanent proaspătă și curată, iar riscurile de contaminare sunt minime.

Elimină risipa

O adăpătoare automată reduce și consumul de apă, care se rezumă astfel doar la strictul necesar. Adăpătorile obișnuite trebuie realimentate periodic, chiar dacă nu a fost consumată întreaga cantitate de apă, dat fiind faptul că aceasta trebuie să fie permanent proaspătă. 

Apa neconsumată se aruncă, iar aceasta înseamnă risipă, ceea ce poate presupune și costuri mai ridicate, dacă apa provine din rețeaua centralizată.

Altfel stau lucrurile când adăpătoarea este conectată direct la rețea, pentru că acest lucru nu presupune stocarea apei într-un rezervor în care își poate pierde din prospețime.

Filtrează apa

Multe modele de adăpători automate pentru păsări oferă posibilitatea montării unor filtre de purificare a apei, astfel încât aceasta să fie cât mai pură. Filtrele rețin impuritățile, elimină mirosurile neplăcute și alte substanțe nedorite care pot ajunge în apa din rețea, afectând calitatea acesteia. Apa devine astfel mai pură și mai sigură pentru consum, fiind eliminat riscul apariției unor probleme de natură digestivă și nu numai.

Mențin curățenia

Recipientele obișnuite, precum castroanele sau cratițele folosite pe post de adăpători, pot fi răsturnate cu ușurință, iar toată apa se va vărsa în adăpost sau pe sol, dacă acestea se află în curte. În combinație cu reziduurile de pe jos, se va forma un strat lipicios de mizerie pe care păsările îl vor împrăștia prin tot adăpostul.

Adăpătorile automate nu permit să se întâmple astfel de accidente, pentru că niciun strop de apă nu va ajunge pe jos.

Asigură permanent cantitatea necesară de apă

Păsările consumă o cantitate dublă de apă în comparație cu cea de hrană, iar în sezonul cald această cantitate este și mai mare. De asemenea, necesarul de apă crește pe măsură ce efectivul de păsări devine mai numeros și pe măsură ce puii se maturizează. Astfel, cantitatea de apă necesară se modifică, iar capacitatea adăpătorilor trebuie adaptată în consecință.

Adăpătorile automate pun permanent la dispoziție cantitatea necesară de apă, indiferent de sezon, numărul păsărilor și stadiul lor de dezvoltare. 

Așadar, avantajele adăpătorilor automate sunt faptul că nu au nevoie de realimentare, oferă apă proaspătă și curată, elimină risipa, filtrează apa și mențin curățenia. Nu uita nici de faptul că acestea asigură permanent cantitatea necesară de apă, chiar dacă sezonul se schimbă sau crește efectivul de păsări.