Durerea în gât este un simptom comun al infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi răceala comună sau amigdalita. Aceasta însoțește dificultatea la înghițire, senzația de gât uscat sau iritat. Este important să te adresezi medicului pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. De ce este necesar consultul medical? Deși răceala comună este o infecție minoră ce se vindecă de la sine, aceasta poate fi confundată cu infecții mai severe, ce necesită tratament cu prescripție medicală. Totuși, ce poți face acasă pentru ameliorarea durerilor de gât? Iată cele mai la îndemână soluții pentru a combate durerea de gât acasă.
-
Pastile și spray pentru gât
În farmacii, pastilele și spray-urile pentru dureri în gât sunt disponibile într-o mare varietate. Acestea pot fi naturiste, având în compoziție doar ingrediente naturale (cum ar fi echinacea, mentol, eucalipt, ghimbir) sau pot fi pe bază de substanțe farmaceutice. Spray-urile pe bază de salvie, echinaceea sau o combinație între cele două sunt o alegere inspirată, deoarece acestea s-au remarcat prin eficacitatea lor.
-
Gargară cu apă sărată
Apa salină ajută la ameliorarea gâtului iritat și la ameliorarea inflamației din gât. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi un sfert sau o jumătate de linguriță de sare în 200 ml apă călduță. Apoi, fă gargară cu acest amestec. Ai grijă să nu înghiți apa sărată. Repetă de mai multe ori pe zi.
-
Lichide calde
Lichidele calde calmează durerile de gât și ajută la o hidratare optimă. Poți opta pentru ceaiuri din plante (echinacea, mentă, ghimbir, lemn dulce, mușețel), îndulcite cu miere, sau pentru supe calde. Este important ca acestea să nu fie prea fierbinți, pentru a nu agrava durerile.
-
Miere
Mierea este un remediu eficient pentru tuse și iritație în gât. Poți consuma cate o linguriță de miere de câteva ori pe parcursul zilei sau poți utiliza mierea pentru îndulcirea ceaiurilor.
-
Hidratare optimă
Un consum optim de lichide este important pentru menținerea hidratării gâtului. Un gât uscat produce disconfort și durere. În plus, hidratarea ajută la combaterea infecției și la fluidificarea mucusului din căile respiratorii.
-
Umidificator
Folosirea unui umidificator este, de asemenea, o soluție eficientă pentru ameliorarea durerilor de gât, dar și pentru îmbunătățirea respirației. Temperaturile ridicate din casă pot usca aerul, ceea ce agravează simptomele infecției respiratorii.
Dacă nu ai un umidificator, fierbe apă într-un vas mare timp de 30 de minute, pentru a crește umiditatea din casă. Poți adăuga picături de uleiuri esențiale, cum ar fi de mentă, cimbru, ghimbir sau eucalipt, care au efect decongestionant.
-
Baie cu abur
Baia cu abur sau dușul cu aburi calzi sunt o alternativă atunci când nu ai un umidificator sau nu vrei să investești în unul. Aburii calzi ajută la reducerea inflamației, îmbunătățirea respirației și ameliorarea durerilor în gât.
O metodă practică este să respiri în duș aburii calzi timp de mai multe minute. Altă metodă este să lași apa fierbinte să curgă în chiuvetă sau să încălzești apă într-un vas, apoi să respiri aburii calzi având capul acoperit cu un prosop. În apa caldă poți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă, cimbru, ghimbir sau eucalipt.
-
Menținerea capului ridicat
În timpul somnului, nasul se poate înfunda, ceea ce te face să dormi cu gura deschisă. Dormitul cu gura deschisă usucă gâtul și agravează durerile și disconfortul în gât. O soluție pentru a preveni nasul înfundat și dormitul cu gura deschisă este să folosești o pernă mai înaltă pe timpul nopții. Aceasta te ajută să îți menții capul mai sus decât restul corpului.
Prin urmare, există numeroase soluții pentru ameliorarea durerilor în gât. Nu uita însă că acestea nu tratează cauza durerilor în gât. Pentru tratarea infecției este nevoie de tratament prescris de medic.