Micșorarea stomacului este o intervenție chirurgicală necesară în momentul în care vă confruntați cu obezitatea. În acest caz, obezitatea se reprezintă printr-un indice de masă corporal de peste 30 kg/m2.
Pentru a beneficia de chirurgia bariatrică, pacienții trebuie să îndeplinească anumite condiții în ceea ce privește nivelul de obezitate, adică nivelul indicelui de masă corporală, astfel încât să nu se realizeze intervenții asupra persoanelor care nu au nevoie de o micșorare a stomacului.
Ce este chirurgia bariatrică?
Chirurgia bariatrică sau intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului reprezintă un tip de operație metabolică, având ca scop principal reducerea nevoii pacientului de a consuma alimente în exces prin îndepărtarea unei părți din stomac, cu efect de pierdere în greutate.
Chirurgia bariatrică este considerată ca fiind cea mai eficientă metodă de tratare a obezității, mai ales în cazul în care afecțiunea atinge cote extreme în privința indicelui de masă corporală, adică de peste 45 kg/m2.
Când este necesară operația de micșorare a stomacului?
Pentru a beneficia de chirurgia bariatrică, pacienții trebuie să îndeplinească anumiți parametri în ceea ce privește condiția lor corporală, astfel încât operația de micșorare a stomacului să fie imperios necesară pentru îmbunătățirea calității vieții.
Acești parametrii sunt:
- Indicele de masă corporală (IMC) trebuie de 40 kg/m2 sau mai mare (obezitate extremă);
- Indicele de masă corporală (IMC) să fie cuprins între 30 și 35 kg/m2 (obezitate moderată);
- Istoricul de obezitate să fie de 5 ani sau mai mare;
- Persoana să fi încercat alte procedee de tratare a afecțiunii (tratamente medicale, nutriționale, dietetice sau psihoterapeutice) care s-au dovedit a fi ineficiente pe o perioadă de până la 12 luni;
- Persoana să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.
În prezent se acceptă și pacienții care au indicele de masă corporală sub 30 kg/m2, în anumite împrejurări, mai ales dacă greutatea reprezintă un factor care pune viața în pericol.
Cine nu beneficiază de chirurgia bariatrică?
Persoanele care nu sunt acceptate de către medicul specialist pentru chirurgia bariatrică sunt acele persoane care prezintă următoarele caracteristici:
- Graviditate;
- Dependență de alcool și droguri;
- Patologii psihiatrice severe;
- Boli grave, precum: HIV, TBC;
- Ulcer sau alte afecțiuni gastrice grave;
Când nu este necesară operația de micșorare a stomacului?
Operația de micșorare a stomacului nu este necesară în cazul persoanelor care se prezintă cu un indice de masă corporală considerat acceptabil de medicul specialist sau de nutriționist și care nu reprezintă un factor de risc asupra sănătății.
În același timp, nu este considerată necesară nici în cazul în care alte procedee (nutriționale, dietetice, medicamentoase) și-au dovedit eficiența pentru tratarea obezității.
Procedeul bariatric sau de micșorare a stomacului este cea mai bună opțiune în cazul obezității. Tratamentul postoperator trebuie urmat strict în funcție de recomandările medicului specialist, mai ales în ceea ce privește regimul alimentar, astfel încât intervenția să fie optimă.
Este necesar să consultați un medic specialist în cazul în care vă confruntați cu probleme de greutate, pentru a vedea dacă vă încadrați în parametrii necesari pentru chirurgia bariatrică.