Cărămida plină vs. cărămida cu goluri: avantaje și dezavantaje

2540
Cărămida plină vs. cărămida cu goluri: avantaje și dezavantaje

În domeniul construcțiilor, unele tipuri de materiale se pretează mai bine în anumite contexte, față de altele. Firește, acest lucru nu înseamnă că un anumit material, comparativ cu un altul similar, este mai puțin calitativ, ci doar că există avantaje și dezavantaje pe care este indicat să le știi înainte de a alege. Acesta este și cazul cărămizilor pline și al celor cu goluri verticale, despre care discutăm în cele ce urmează.

Cărămida plină- avantaje și dezavantaje

Cărămida plină este unul dintre cele mai avantajoase materiale de construcții, în cea mai mare parte datorită rezistenței pe care o aduce materialul în sine. Realizată din amestec de argilă arsă, cărămida plină are o duritate mare și o rezistență deosebit de bună. Când e și zidită, caramida plina devine și mai puternică, pentru că modelul țesut alături de mortarul folosit ca adeziv creează o structură impenetrabilă.

Avantajul major pe care îl aduce cărămida plină este acela al rezistenței, însă imaginea de ansamblu ne oferă mai mult decât atât. Rezistența sporită nu este doar la șocuri mecanice, ci și la unde seismice, din nou, datorită țeserii care practic se împotrivește undei. De cele mai multe ori, urmele seismelor se văd, în cazul zidăriei, sub forma literei X. Mai exact, se formează niște fisuri în diagonală care pot fi observate pe suprafața pereților. 

Chiar și așa însă, este demonstrat faptul că locuințele realizate din cărămidă plină sunt unele dintre cele mai rezistente, existând în țara noastră nenumărate exemple care au trecut testul seismelor majore înregistrate la noi.

Pe de altă parte, cărămida este un excelent izolator termic. Imobilele din cărămidă plină sunt deosebit de apreciate deoarece reușesc să păstreze foarte bine căldura la interior pe timpul iernii, în vreme ce vara, locuințele sunt mai răcoroase. Dacă punem la socoteală și aspectul estetic, vom constata că acele clădiri realizate din cărămidă plină sunt deosebit de frumoase, dovadă fiind și faptul că din ce în ce mai multe persoane aleg ca amenajare interioară stilul industrial. Acesta reproduce parțial amenajările care au la bază cărămida plină, coloritul și aspectul materialului fiind cele care primează la nivel de amenajare interioară a locuinței.  

Cărămida cu goluri–avantaje și dezavantaje

Încă de la denumire, putem înțelege care este dezavantajul major pe care îl aduce cărămida cu goluri. Golurile reprezintă breșe structurale care nu oferă aceeași rezistență precum cărămizile pline, însă acest lucru nu este un inconvenient câtă vreme folosești materialul în scopul pentru care a fost creat.

Deși are goluri, cărămida de acest tip este calculată astfel încât să poată prelua încărcările pe contur. Astfel, cărămida cu goluri este folosită în lucrări unde este necesar să respecți un anumit gabarit al clădirii; pe de altă parte, un avantaj deosebit al golurilor este acela că ele pot fi umplute cu material izolator. 

În acest fel, proprietățile nu se pierd ci sunt adaptate la tipul structurii pe care o realizezi. De asemenea, și cărămizile cu goluri oferă rezistență la seism, însă aceasta se diminuează puțin tocmai din cauza micilor spații.

La nivel de preț ambele materiale sunt similare, cu deosebirea că în cazul cărămizilor pline s-ar putea să primești o ofertă mai mare. Acest lucru se explică prin faptul că acest material este perfect din aproape toate punctele de vedere, fără a mai fi nevoie să aduci îmbunătățiri. 

Ambele tipuri de cărămizi sunt însă utile în șantier și ambele sunt folosite în construcții de extrem de multă vreme. Este importantă să alegi tipul de cărămidă în funcție de nevoile proiectului tău, însă pentru a face acest lucru ar trebui să iei legătura cu un specialist care să te ajute în determinarea exactă a materialelor necesare.