Care sunt cauzele și simptomele zonei zoster

1167
Care sunt cauzele și simptomele zonei zoster

Zona zoster este o boală care poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Se manifestă ca o boală de piele care provoacă mâncărimi și dureri. Este o infecție virală care apare când virusul varicelo-zosterian este reactivat din stadiul latent de la nivelul nervului. 

Cauzele zonei zoster

Zona zoster este o boală cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, un virus responsabil și de apariția varicelei. Cei care au avut varicelă în copilărie pot face oricând Zona zoster, dar aceasta nu apare celor care nu au avut varicelă. 

Se știe faptul că majoritatea adulților care au copilărit înainte de anii 90 au avut varicelă în copilărie deoarece nu se inventase vaccinul varicelic. Acesta are efect și contra vărsatului de vânt. 

Chiar dacă efectele varicelei dispar în cazul copiilor, virusul rămâne în organism unde așteaptă să fie reactivat. Simptomele zonei zoster sunt o serie de senzații de arsură și de furnicături. 

Odată ce virusul ajunge la piele apare erupția care conține vezicule și care are o distribuție particulară: doar în banda de piele corespunzătoare dermatomerului, adică doar pe jumătate de corp. 

Factori de risc

Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să experimenteze zona zoster. Factorii de risc sunt de obicei: 

  • Vârsta de peste 50 ani;
  • Existența bolilor de tipul: SIDA, HIV;
  • Tratamentul pentru cancer: radio și chimioterapia;
  • Tratamentul imunosupresiv: pacienți cu transplant de organ;
  • O infecție gravă, un traumatism, ba chiar și stresul.

Simptomele zonei zoster

Primele simptome pot apărea și pot dura până la 3-5 săptămâni, când erupția dispare complet. Simptomele includ o senzație de arsură, mâncărime sau chiar o durere persistentă într-o anumită parte a pielii. Vorbim doar de o jumătate a toracelui, abdomenului, feței sau o porțiune a brațului sau piciorului. 

Erupția va apărea treptat, iar durerea poate fi ușor confundată cu o afecțiune la nivelul inimii, rinichilor sau plămânilor. De obicei, pielea devine sensibilă și pacientul nu mai poate suporta atingerea sau senzația de frecare cu hainele.

După aproape 5 zile, pielea devine roșie și se inflamează. După 1-3 zile apar vezicule grupate pline cu lichid care vor forma o linie continuă ce urmează cu aproximație zona nervului afectat, denumit dermatomer. 

Veziculele continuă să crească pentru 2-7 zile. Acestea sunt dureroase și provoacă senzația de mâncărime, ajungând la dimensiuni mari. Se vor sparge într-un final, vor forma cruste și se vor vindeca fără să lase cicatrici în termen de 2-3 săptămâni. 

În timp ce se luptă cu veziculele care apar și se dezvoltă peste noapte, pacientul poate, de asemenea, să experimenteze astenie, o ușoară febră, dar și dureri musculare ușoare. 

Când trebuie să mergi la medic de urgență

Este necesar să te prezinți la doctor în următoarele cazuri:

  1. Dacă durerea și mâncărimea apar în jurul ochilor;
  2. Dacă ai peste 60 ani;
  3. Dacă ai un sistem imunitar compromis;
  4. Dacă iritația și mâncărimea sunt diseminate și foarte dureroase.

Zona zoster este o afecțiune destul de dificil de diagnosticat înainte ca pacientul să aibă erupția specifică. Chiar și atunci, poate fi ușor confundat cu psoriazisul, ale căror simptome sunt similare. Medicul dermatolog este cel care poate pune un diagnostic corect și poate recomanda schema de tratament cea mai potrivită fiecărui pacient în parte.