Ce este nevrita optică și cum o poți trata?

210
Ce este nevrita optică și cum o poți trata?

Dacă resimți dureri în regiunea oculară și ai de-a face și cu o oarecare afectare a vederii, poate fi vorba despre o afecțiune numită nevrită optică. Simptomele acesteia pot avansa rapid, însă ele pot dispărea la fel de repede dacă se administrează un tratament. De aceea, este important să știi să le recunoști și când ar trebui să mergi la medic. Așadar, ce este nevrita optică? De ce apare și cum o poți trata? Află mai multe acum.

Ce este nevrita optică?

Nevrita optică este o afecțiune oculară, asociată cu afectarea vederii. Termenul de nevrită descrie o problemă a nervilor, așadar nevrita optică este reprezentată de o inflamare sau iritare a nervului optic, care face legătura între ochi și creier și este responsabil cu percepția imaginilor. Este posibil ca un singur ochi să fie afectat, însă problema poate fi prezentă și la ambii. De asemenea, nu există o anumită categorie de vârstă afectată, problema putând fi prezentă și la copii, și la adulți. Totuși, riscul este mai crescut la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Cauze

Specialiștii nu sunt încă foarte convinși care sunt cauzele exacte ce determină apariția nevritei optice. Însă, în general, ei sunt de părere că pot fi implicate alte afecțiuni, de obicei de natură virală sau bacteriană, care determină o supraactivitate a sistemului imunitar, care atacă nervul optic. De asemenea, afecțiunea poate fi asociată și cu alte boli autoimune sau cu scleroza multiplă. Totuși, în numeroase cazuri, cauza exactă nu este identificată.

Simptome

Simptomele nevritei optice pot varia de la ușoare până la severe. În general, afecțiunea poate debuta cu dureri de ochi și în jurul acestora, care pot deveni mai persistente dacă aceștia se mișcă. Apoi, pot apărea diferite afectări ale acuității vizuale. Putem vorbi și despre diferențe în modul în care sunt percepute culorile, dar este posibil să apară și regiuni din câmpul vizual unde vederea scade, în timp ce altele nu sunt afectate. De asemenea, ochiul poate percepe și anumite lumini odată ce acesta se mișcă.

Însă, cel mai frecvent, aceste simptome avansează până când momentul în care vederea este afectată în mod serios sau dispare complet. Această evoluție are loc în mod rapid și destul de brusc, vederea putând să dispară după doar câteva zile. Din fericire, simptomele nu sunt permanente și, uneori, afectarea gravă sau chiar dispariția temporară a vederii poate chiar să nu își facă apariția, deoarece nervul optic nu este afectat în aceleași moduri la toți pacienții.

Tratament

Tratamentul recomandat depinde de severitatea simptomelor, dar și de potențialele cauze identificate. Dacă este vorba despre un caz mai ușor și nu este vorba despre o cauză clară precum o altă afecțiune, este posibil ca tratamentul să nu fie necesar și starea pacientului să se amelioreze de la sine. Este important să te prezinți la medicul specialist imediat cum apar simptomele, deoarece doar acesta îți poate face o recomandare potrivită de tratament.

În alte situații, poate fi necesară tratarea cauzei, deoarece astfel pot dispărea și simptomele prezente la nivel vizual. Medicul poate recomanda și tratamente injectabile, pe bază de steroizi, pentru ca vederea să poată fi recuperată mai rapid. Este necesar să repetăm faptul că doar un specialist poate administra un astfel de tratament, care va trebui respectat conform indicațiilor acestuia. Nu urma niciun tratament dacă nu ți-a fost prescris de către un medic.

Nevrita optică poate apărea din cauze necunoscute sau poate fi asociată cu alte afecțiuni și poate provoca dureri și disconfort vizual, uneori și pierderea vederii. Din fericire, simptomele sunt temporare și vederea poate fi recăpătată, însă este foarte important să mergi la medic pentru a vedea ce fel de tratament poți aborda.

agentie SEO & promovare eficienta online Botosani