Indiferent dacă ești în căutarea unui aparat de aer condiționat nou sau dorești să înțelegi mai bine cum funcționează cel pe care îl ai deja (poate de ce nu e atât de eficient pe cât ai vrea), este important să înțelegi termenul de BTU. Acest indice este vital pentru performanța sistemului de răcire, așa că ar trebui să te informezi bine cu privire la acesta. Astfel, vei ști exact cum să te bucuri de confort sporit în locuința ta.
Ce înseamnă BTU?
BTU este un acronim care vine de la British Thermal Unit, o unitate de măsură utilizată pentru energia termică. Un BTU reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a încălzi o livră de apă (echivalentul a 0.45 kg) cu un grad Fahrenheit. Aceasta este foarte mică, așadar valoarea unui BTU este egală cu o cantitate extrem de mică de căldură.
Unitatea de măsură este utilizată frecvent în cazul aparatelor de aer condiționat. Așadar, o anumită valoare a BTU per oră este echivalentul capacității echipamentului, adică puterii sale de răcire. Cu cât numărul de BTU este mai mare, cu atât aparatul de aer condiționat poate răci mai eficient.
De ce e important să cunoști valoarea BTU a aparatului de aer condiționat?
Valoarea BTU este un criteriu de bază al acestor aparate și poate spune multe despre performanța sistemului de aer condiționat. Există o legătură strânsă între capacitatea acestora și suprafața încăperii în care sunt instalate. Pentru ca acesta să funcționeze optim, este important să știi ce valoare a BTU are și dacă este potrivit pentru camera în cauză.
Există aparate de aer condiționat cu 9000, 12000, 18000 si 24000 BTU. Fiecăruia i se potrivesc anumite suprafețe, după cum urmează:
- Între 20 și 25 de metri pătrați pentru 9000 BTU;
- Între 25 și 35 de metri pătrați pentru 12000 BTU;
- Între 40 și 50 de metri pătrați pentru 18000 BTU;
- Între 60 și 70 de metri pătrați pentru 24000 BTU.
Așadar, pentru o cameră de dimensiuni relativ mari, poți alege 12000 BTU. Află mai multe informații despre aparate de aer condiționat 12000 BTU: preț, performanță, dotări.
Dacă alegi un BTU prea mic, aparatul nu va face față nevoilor de răcire ale încăperii și, din încercarea de a compensa aceste lipsuri, va consuma mai mult. Nici un BTU prea mare nu este recomandat, deoarece va avea loc din nou un consum mai mare. Atunci când se va atinge temperatura dorită, aparatul se va opri din funcționare și apoi va reporni când va fi din nou nevoie, iar acest proces consumă multă energie.
Alți factori importanți în alegerea aerului condiționat
Pe lângă capacitatea măsurată în BTU, trebuie să ții cont și de alți factori pentru a alege aparatul de aer condiționat perfect. Ține cont în primul rând de tipul aparatului. Varianta clasică este cea Single Split, formată dintr-o singură unitate instalată în exterior și una singură în interior. Există și varianta Multi Split, dedicată răcirii mai multor camere cu un singur sistem, formată dintr-o unitate exterioară conectată la mai multe unități de interior.
Pentru a estima corect consumul aparatului, trebuie să ții cont și de câțiva coeficienți specifici. Clasa energetică este importantă, însă uneori nu atât de concludentă când vine vorba de aflarea consumului exact. Asigură-te că ai o valoare mare pentru coeficienții de performanță energetică pentru răcire – SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – și pentru încălzire – SCOP (Seasonal Coefficent of Performance).
Pe lânga acestea, ai putea să iei în considerare și nivelul de zgomot produs de aparat, precum și alte funcții specifice ale acestuia (filtrare, purificare a aerului, dezumidificare etc).
Este foarte important să înțelegi ce înseamnă BTU pentru a alege aparatul de aer condiționat perfect. Nu ezita să iei legătura cu un specialist, care îți poate recomanda sistemul optim pentru casa ta. Astfel, vei avea confort termic sporit chiar și în zilele fierbinți de vară.