Dacă vrei să-ți dezvolți experiența moto la un alt nivel care să-ți satisfacă setea de aventură și adrenalină, îți recomandăm motociclismul off-road. Vorbim despre o activitate sportivă care câștigă din ce în ce mai mulți adepți și pe care o poți practica la nivel de hobby sau o poți lua mult mai în serios.
Indiferent de opțiuni, trebuie să ai în vedere că nu este un sport lipsit de riscuri, așa că înainte de a ieși să dai prima tură, trebuie să te pui la curent cu toate măsurile de siguranță.
Dacă tot ți-am dat idei de preocupări noi, continuăm cu unele sfaturi esențiale care să te ajute să eviți accidentările grave.
Poartă echipament complet de protecție
Când te apuci de motociclism off-road, trebuie să fii obișnuit cu ideea că vei cădea destul de des, chiar și după ce vei câștiga suficientă experiență. De aceea, prima investiție trebuie făcută într-un echipament complet care să te protejeze și de lovituri puternice și de noroi, frig și umezeală.
Bineînțeles, nu trebuie să-ți lipsească ochelarii și o cască adaptată pentru off-road, însă și celelalte părți ale corpului au nevoie de protecție. Pentru mâini ai nevoie de mănuși moto pentru off-road și cotiere, în timp ce picioarele trebuie protejate cu ghete speciale, genunchiere și pantaloni. Nu în ultimul rând, ai nevoie de o armură care să îți protejeze pieptul și spatele.
La toate acestea se adaugă și o jachetă sau un tricou dintr-un material special, rezistent la umezeală și noroi.
Începe cu un motor de capacitate mică
Chiar dacă ai adunat mii sau zeci de mii de kilometri parcurși cu motorul pe șosea, nu te baza pe experiența acumulată atunci când te decizi să treci la off-road. Vei constata din prima că experiența pe asfalt nu te ajută foarte mult pe teren accidentat și va trebui să accepți că trebuie să o iei din nou de la zero.
Se știe că o motocicletă de capacitate mare nu este recomandată niciunui începător, iar acest lucru este valabil și când vine vorba despre off-road.
Așadar, nu porni din start cu un motor mare pentru că îți va fi foarte greu să îl stăpânești pe teren accidentat. În plus, de câte ori va trebui să-l scoți din noroi, vei depune niște eforturi supraomenești care ar putea să te descurajeze dacă nu ești obișnuit.
Motocicliștii cu o experiență vastă în off-road recomandă pentru începători o motocicletă de 250 de centimetri cubi.
Nu pleca singur pe traseu
Pentru mulți, sfatul acesta ar putea părea inutil pentru că majoritatea motocicliștilor consideră că cea mai mare distracție pe off-road e „în gașcă”. Însă dacă pofta de aventură te îndeamnă vreodată să pleci singur pe un traseu, îți recomandăm să amâni ieșirea până când vei găsi cel puțin un coleg care să te însoțească.
Riscurile sunt mai, chiar dacă știi foarte bine traseul, iar în cazul în care ți se întâmplă ceva n-ai vrea să fii singur într-o zonă izolată, fără semnal la telefon și fără nicio altă posibilitate de a cere ajutor.
Și atunci când ieșiți în grup, încearcă să ții cât mai aproape de ceilalți și să te asiguri că poți lua oricând legătura cu ei.
Privește permanent în direcția în care vrei să mergi
O regulă care se aplică și pe șosea este să ai întotdeauna privirea ațintită în față, în direcția în care vrei să mergi. Nu de alta, dar creierul uman coordonează mișcările astfel încât să te îndrepte în direcția în care privești.
Astfel, dacă simți că motorul o ia razna, nu îți muta privirea către direcția în care acesta se îndreaptă, ci către cea în care vrei să mergi. Doar așa îți vei putea coordona mai bine mișcările și vei controla mai ușor motorul, pentru a evita accidentele.
Atât am avut să-ți spunem în privința siguranței pe traseele moto de off-road și ne place să credem că sfaturile noastre te vor ajuta să te bucuri la maximum de această experiență.