Diaree: sfaturi și recomandări

513
Diaree: sfaturi și recomandări

Diareea este o tulburare de tranzit intestinal care poate apărea brusc sau cronic, fiind  caracterizată de scaune moi sau apoase. Crampele abdominale, greața și vărsăturile pot apărea în asociere cu diareea. 

În general, diareea acută este cauzată de o infecție gastrointestinală, cum ar fi o toxiinfecție alimentară. Cea cronică, în schimb, persistă pe termen lung și este cauzată de alte afecțiuni ale tractului digestiv, cum ar fi boli inflamatorii intestinale. 

Iată cele mai utile sfaturi pentru a ameliora diareea!

Hidrateaza-te suficient

Este important să bei suficiente lichide pentru a compensa pierderile lichidiene provocate de scaunele diareice. Deshidratarea și dezechilibrele electrolitice (sodiu, potasiu, clor) pot fi severe, mai ales dacă este vorba despre o diaree apoasă. În cazul copiilor și vârstnicilor, deshidatarea poate fi fatală (1). 

Încearcă să bei 2-3 litri de lichide pe zi (8-12 pahare) în această perioadă, până la reluarea tranzitului intestinal. Dacă prezinți greață, bea lichide în înghițituri mici (2).

Ce lichide poți consuma:

 • apă plată;
 • supe strecurate;
 • sucuri stoarse de fructe, diluate cu apă;
 • infuzii de plante fără cafeină – este contraindicat ceaiul verde și cel negru;
 • băuturi cu electroliți pentru sportivi (1, 2).

Evită cafeaua, băuturile alcoolice, sucurile din comerț și laptele proaspăt, deoarece acestea pot agrava simptomele (1).

Sunt recomandate soluțiile de rehidratare orală, disponibile în farmacii, pentru refacerea rapidă a rezervelor de electroliți. 

Dieta în timpul diareei

Regimul alimentar pentru diaree presupune următoarele principii:

 • consum de alimente care întârzie golirea gastrică și care întăresc bolul fecal: orez alb, morcov fiert, pâine prăjită, banane, biscuiți simpli (fără zahăr), terci de ovăz, carne de pui sau curcan fără piele, cartofi fierți sau copți fără coajă, banane, ouă; 
 • consum de alimente bogate în probiotice: iaurt, chefir, brânză fermentată ;
 • evitarea alimentelor care pot agrava simptomele: alimente prăjite în ulei, dulciuri, fast-food și alte alimente procesate, fructe și legume crude, alimente foarte condimentate, fasole, varză, broccoli. (1, 2, 3)

De asemenea, dacă suferi și de greață, încearcă să mănânci mese mici și dese. 

Ia un supliment cu probiotice

Un supliment cu probiotice (cum ar fi cu lactobacili și bifidobacterii) poate ameliora diareea. Probioticele reprezintă microorganisme vii care colonizează intestinul, alcătuind flora intestinală. Aceste bacterii benefice sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului gastrointestinal. În plus, acestea ajută organismul să elimine infecția (1, 3). 

Suplimentele cu Saccharomyces boulardii sunt potrivite pentru ameliorarea diareei călătorului și diareei de antibiotice (1). 

În orice caz, discută cu medicul înainte de a lua un probiotic. Aceste suplimente pot fi contraindicate anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei cu sistemul imun deprimat (1). 

Ia în considerare antidiareicele

Cere sfatul medicului sau farmacistului cu privire la medicamentele antidiareice. Acestea pot opri diareea sau pot încetini motilitatea intestinală, iar unele pot ajuta organismul să elimine infecția (1). 

Totuși, acestea nu se administrează în cazul copiilor (1). 

Dacă este vorba de o infecție digestivă, unele tipuri de medicamente, cum sunt cele care inhibă mișcările intestinale, sunt contraindicate. Acestea pot duce la complicații, deoarece împiedică organismul să elimine agentul patogen pe cale naturală (3). De aceea, este indicat să discuți cu un specialist înainte de a lua un astfel de medicament.  

Prin urmare, urmează aceste recomandări pentru a trata cu succes diareea. Este indicat, de asemenea, să îți iei câteva zile libere de la locul de muncă. Dacă simptomele nu trec în 2-3 zile, dacă diareea este severă sau dacă prezinți scaune cu sânge, adresează-te medicului de urgență!

Referințe:

 1. Bowman, Joe. “The 5 Most Effective Diarrhea Remedies.” Healthline, Healthline Media, 23 Feb. 2015, www.healthline.com/health/digestive-health/most-effective-diarrhea-remedies. Accessed 28 Jan. 2023.
 2. “Treatment for Diarrhea.” WebMD, WebMD, Dec. 2001, www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-diarrhea-treatment. Accessed 28 Jan. 2023.
 3. ‌“Diarrhea – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246. Accessed 28 Jan. 2023.
agentie SEO & promovare eficienta online Botosani