Brânza de vaci este unul din produsele lactate consumat cu aceeași plăcere și încredere atât de persoanele preocupate de propria silueta sau de conținutul de grăsime din alimente cât și de cele pentru care acestea sunt detalii nesemnificative.
Toată lumea știe că brânza de vaci are un conținut mai scăzut de grăsimi și este mai puțin sărată, însă aceasta nu o face nu nimic mai puțin delicioasă. Dovadă stau și numeroasele rețete culinare care folosesc brânza de vaci, printre care se numără și cele pe care ți le vom prezenta în continuare.
Ruladă de spanac cu brânză de vaci
Savoarea unui astfel de preparat este un motiv în plus de a alege brânza de vaci pentru rețete delicioase, iar pentru a-l prepara ai nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
- O jumătate de kilogram de spanac;
- 3 ouă;
- 250 de grame de făină;
- 4 linguri de smântână;
- Câte o linguriță de bicarbonat și praf de copt;
- Sare și piper, după gust.
Umplutură:
- 300 de grame de brânză de vaci;
- 100 de grame de unt;
- Doi ardei grași (de preferat unul roșu și unul verde);
- Două linguri de smântână;
- Sare și piper, după gust.
În primă fază se prepară aluatul, și se începe prin a sparge cele 3 ouă separând gălbenușurile de albușuri și bătându-le pe acestea din urmă până se fac spumă.
Spanacul se spală și se taie mărunt, după care se amestecă separat cu gălbenușurile și smântâna. Se adaugă apoi făina, praful de copt și bicarbonatul, iar la final se presară sare și piper și se amestecă bine. Amestecul se combină cu spuma de albușuri, apoi se întinde într-o tavă și se bagă la cuptor un sfert de oră, la 180 de grade.
În acest sfert de oră se prepară umplutura, amestecând bine brânza de vaci cu untul și smântâna. Când compoziția capătă o consistență cremoasă, se adaugă ardeii tăiați cubulețe, apoi sarea și piperul.
Foaia de aluat scoasă din cuptor se lasă la răcit, după care se unge cu umplutura și se înfășoară cu grijă într-o folie de aluminiu. Se lasă apoi la frigider pentru 3 ore, până când capătă consistență și poate fi tăiată felii.
Cartofi copți cu brânză de vaci și șuncă
Dacă tot e atât de slabă brânza de vaci, nu strică să adaugi și puțină grăsime în meniul de prânz, iar pentru aceasta îți recomandăm următoarea rețetă, pentru care ai nevoie de:
- Doi cartofi mari;
- 100 de grame de șuncă (poate fi și presată);
- 100 de grame de brânză de vaci;
- 50 de grame de cașcaval;
- O ceapă;
- Sare, piper și alte condimente, după gust.
Se începe prin a spăla cartofii și a-i pune la copt în cuptor, însă dacă aveți și grătar în meniu, îi poți pune în spuză sub jar, împachetați într-o folie din aluminiu.
Durează cel puțin o jumătate de oră până se coc, așa că ai timp să tai șunca sub formă de cubulețe, sa toci ceapa și să dai cașcavalul pe răzătoare. Dacă încă nu s-au copt cartofii, poți să te apuci și de călit ceapa împreună cu șunca, să mai câștigi timp.
Odată copți, cartofii se lasă puțin să se răcească apoi se taie în două, pe lung. Fiecare jumătate se scobește cu o lingură, iar miezul se amestecă bine cu ceapa călită împreună cu șunca, brânza de vaci și condimentele. Se obține astfel o compoziție cu care se umplu jumătățile de cartofi scobite și se bagă la cuptor pentru 10 minute. După aceea, se trage tava, se presară pe deasupra cașcavalul ras și se mai lasă la cuptor alte 10 minute.
Sperăm că aceste preparate vor fi pe gustul tău și al familiei tale și că vor deveni unul din felurile preferate la mesele de prânz.