Scarlatina: 7 complicaţii posibile

270
Scarlatina: 7 complicatii posibile

Scarlatina este o boala infectioasa acuta extrem de contagioasa, cauzata de infectia cu streptococul beta-hemolitic grup A. Acesta se transmite prin contact direct sau prin contact cu fluidele sau aerosolii cu microorganisme provenite de la persoanele infectate. Simptomele comune ale scarlatinei includ febra, eruptie cutanata, dureri de gat, iritabilitate si adenopatie cervicală. Scarlatina trebuie tratata cu antibiotice pentru a reduce riscul complicatiilor pe termen lung. Acest articol va explora care sunt cele mai frecvente complicatii ale scarlatinei si modul in care ele pot fi prevenite.

Complicații imediate ale scarlatinei

Scarlatina are cauze precise si evolueaza cu simptome caracteristice; daca vrei sa afli mai multe, citeste pe blogul Dr. Max despre scarlatina. Complicațiile imediate ale scarlatinei pot fi periculoase și pot apărea la doar cateva zile dupa infectie, cel mai adesea in absenta tratamentului. Aceste complicatii includ infectii ale urechilor, ale amigdalelor sau ale plamanilor.

1. Otita

Otitele apar, de obicei, ca si consecinte ale unei scarlatine necontrolate. Otita este cauzata de bacteria Streptococcus pyogenes, care provoaca si eruptia cutanata caracteristica scarlatinei. Infectia poate determina durere si o senzatie de presiune la nivelul urechilor. In anumite cazuri severe, poate interveni inclusiv pierderea auzului, temporara sau permanenta [1].

2. Amigdalita purulenta

Amigdalita purulenta este caracteristica infectiei stafilococice. Durerea locala este atat de intensa incat multi dintre pacientii pediatrici refuza sa manance sau sa bea apa, ceea ce poate duce la deshidratare si la o stare de slabiciune generalizata. In plus, in unele cazuri, se pot forma inclusiv abcese in zona tonsilelor, care se extind si la tesuturile din jur [2].

3. Sinuzita

Sinuzita este o alta complicatie care se poate asocia infectiei cu streptococul beta-hemolitic de grup A. In acest caz, infectia se extinde catre zona sinusurilor, putand determina, in absenta unui tratament adecvat, o sinuzita cronica severa, care poate inclusiv sa macereze structurile osoase [3].

4. Pneumonia

Dificultatle de respiratie si pneumonia sunt alte complicatii posibile ale scarlatinei netratate. Acestea pot apare atunci cand bacteriile Streptococcus pyogenes invadeaza plamanii si provoaca inflamarea acestora. In cazuri severe, poate fi necesara ingrijire medicala intensiva pentru tratamentul pneumoniei complicate [4].

Complicații pe termen lung ale scarlatinei

Scarlatina netratata sau tratata necorespunzator poate avea un impact negativ asupra starii de sanatate pe termen lung. Desi nu sunt foarte frecvente, unele dintre aceste complicatii pot fi serioase și pot afecta calitatea vietii pacientului.

5. Afectiuni cardiace

Scarlatina poate cauza inflamatia muschiului cardiac, numita miocardită, care poate conduce la insuficienta cardiaca si tulburari ale ritmului cardiac. De asemenea, streptococul beta-hemolicitc poate ajunge, prin torentul sangvin, la nivelul endocardului, unde afecteaza functionarea valvelor cardiace. Endocardita valvulara este o complicatie grava a scarlatinei si poate necesita interventii chirurgicale pentru tratament [2].

6. Afectiuni renale

Scarlatina netratata poate afecta modul de functionare al rinichilor, determinand boala renala si insuficienta renala cronica. Avand in vedere faptul ca scarlatina este comuna la pacientii pediatrici, este evident faptul ca protejarea acestora impotriva unei asemenea complicatii este esentiala [4].

7. Artrita reumatoida

Scarlatina poate cauza artrita reumatoida la unele persoane. Acest lucru se manifesta prin dureri articulare, rigiditate si umflarea articulatiilor, simptome care pot persista mult timp dupa ce boala s-a ameliorat [3].

Complicațiile pe termen lung ale scarlatinei pot fi severe si oricare dintre aceste probleme de sanatate pot afecta calitatea vietii unei persoane.

Prevenirea complicatiilor scarlatinei

Scarlatina nu poate fi prevenita prin vaccinare, iar infectia cu streptococul beta-hemolitic de grup A este relativ frecventa in randul copiilor din colectivitati. Din acest motiv, diagnosticarea prompta cu ajutorul exsudatului faringian si tratamentul cu antibiotice sunt considerate singura metoda eficienta de preventie a complicatiilor [1].

Scarlatina este o boala infectioasa determinata de o specie de Streptococ. Avand in vedere complicatiile pe care le poate determina, tratarea scarlatinei si prevenirea raspandirii acesteia in colectivitate sunt considerate foarte importante.

Bibliografie:

1. Mayo Clinic. “Scarlet Fever – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406, accesat la 21.03.2023;

2. NHS Choices. “Scarlet Fever.” NHS, 2020, www.nhs.uk/conditions/scarlet-fever/, accesat la 21.03.2023;

3. Pardo, Salvatore, and Thomas B. Perera. “Scarlet Fever.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 28 Feb. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507889/, accesat la 21.03.2023;

4. “Scarlet Fever Symptoms and Treatments.” Nhsinform.scot, 2013, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/scarlet-fever, accesat la 21.03.2023.

agentie SEO & promovare eficienta online Botosani