Covoarele au fost înlocuite în timp cu suprafețe de tipul gresiei, parchetului laminat sau marmurei, însă nimic nu se compară cu confortul dat de acestea. Deși par ceva mai greu de curățat decât podelele specificate anterior, totul devine simplu atunci când cunoști câteva reguli de bază. Spălarea covoarelor se face urmând anumiți pași, folosind detergenți speciali și ținând seama de țesăturile din care sunt confecționate.
Iată câteva metode eficiente pentru a curăța covoarele din casa ta:
Aspiră foarte bine covoarele înainte de spălare
Înainte de spălare, praful trebuie îndepărtat de la suprafața covoarelor. Folosește un aspirator cu putere mare și elimină stratul depus în timp. Ridică toate obiectele de mobilier înainte de a începe să le cureți, astfel încât să nu existe niciun petic rămas neaspirat. Această etapă este esențială ca să obții covoare impecabile. În caz contrar, praful combinat cu apa și detergentul va intra adânc în țesătură, iar rezultatul va fi opus celui dorit. Pe lângă murdărie, în covoare se strâng acarieni. Așadar, ca să-i elimini complet aspiră bine covoarele, apoi treci la partea de curățare în profunzime. Pont: Înainte de a începe să speli, testează soluția de curățare pe un colț.
Folosește detergenți de calitate
Deși se spune ca cea mai eficientă variantă de curățare o reprezintă combinația de apă și săpun, optează întotdeauna pentru detergenți pentru covoare de calitate. Alege soluții profesionale pentru a evita decolorarea sau degradarea lor, mai ales în cazul petelor sau murdăriei excesive.
Curățarea covoarelor în funcție de materialul din care sunt confecționate
Covoarele sunt realizate din diverse țesături și sunt asemenea hainelor pe care le purtăm și le spălam conform instrucțiunilor de pe etichetă. Așadar, și ele necesită o atenție sporită. Dacă ai un covor dintr-un material natural, precum lâna, atunci se recomandă curățarea uscată. Deși lâna este rezistentă, călduroasă, iar praful se îndepărtează ușor, un covor dintr-un astfel de material e dificil de spălat. Optează mai degrabă pentru o curățătorie specializată.
De cealaltă parte, țesăturile sintetice sunt mult mai ușor de spălat și întreținut și înlocuiesc cu succes fibrele naturale, fiind și mult mai accesibile ca preț. Dacă ai un covor pe al cărei etichetă este precut poliesterul ca material, atunci trebuie să știi că se va curăța ușor și se va usca repede. Tot ce trebuie să faci este să optezi pentru un detergent de covoare și să îndepărtezi în profunzime petele și mizeria de pe suprafața sa.
Cum păstrezi covoarele în cea mai bună stare
Spălarea periodică a covoarelor și respectarea regulilor în ceea ce privește modul de curățare au ca scop păstrarea lor în stare bună timp îndelungat. Ca să te bucuri de ele cât mai multă vreme, aspiră-le periodic. E recomandat să o faci săptămânal, astfel încât praful să nu apuce să intre în țesătură. Când cureți un covor, asigură-te că și partea care ia contact cu podeaua a fost cel puțin aspirată. La spălarea cu detergent și apă, folosește un burete sau o lavetă moale și ai grijă să freci petele sau urmele de murdărie în direcția fibrelor țesăturii. Nu lăsa niciodată covorul ud sau umed după spălare. Usucă-l complet înainte, altfel există riscul să mucegăiască. Evită să așezi obiecte de mobilier grele pe covor, pentru a împiedica formarea unor urme inestetice. De asemenea, schimbă-i poziția, căci în caz contrar se va uza mai mult în anumite părți.
Prezența covoarelor în locuință oferă confort și căldură sporită la nivelul podelelor. Ca să bucuri de ele în mod sănătos, asigură-te că sunt în permanență curățate de praf și de acarieni. Aspiră-le periodic și curăță-le în profunzime ori de câte ori consideri că e nevoie.