Românii se pot lăuda cu o gamă bogată de băuturi tradiționale, a căror faimă a depășit de mult granițele țării. Cele mai multe dintre ele concurează de la egal la egal cu băuturi purtând marca unor producători celebre, și nu o dată au fost considerate ca fiind superioare calitativ acestora.
În cele ce urmează, ne-am propus să facem o trecere în revistă a celor mai cunoscute băuturi tradiționale românești și a principalelor caracteristici ale acestora.
Afinata
Afinate este un lichior de afine care se produce în toate regiunile țării, după o rețetă simplă și la îndemâna oricui. Cea mai bună afinată este cea obținută din fructe sălbatice, așa cum este și afinata de la Nitelashop.ro.
De aceea, vei găsi afinată bună mai ales în zonele de munte, acolo unde afinele de pădure sunt mai ușor de procurat. Poate fi preparată și din afine de plantație, cultivate în grădină, însă aroma și dulceața specifice vor fi mai slabe în comparație cu afinata din fructe sălbatice.
Vișinata
Dacă afinele sălbatice sunt mai greu de procurat pentru a prepara o afinată bună, vișine se pot găsi la tot pasul. Nu trebuie să mergi în pădure pentru a le culege, ci le poți aduna direct din grădină sau le poți cumpăra de la piață la un preț mai accesibil decât al afinelor sălbatice.
Din acest motiv, vișinata este cea mai populară băutură „de casă” preparată de români. E nevoie doar de vișine, zahăr și alcool pentru a prepara o vișinată bună, precum și de un dram de răbdare ca fructele să se macereze în zahăr, apoi sucul să se combine cu alcoolul.
Țuica
Țuica este considerată de mulți băutura națională României, având în vedere popularitatea de care se bucură în zona Olteniei, Munteniei și a Moldovei. În mod tradițional, țuica se obține prin distilarea prunelor, însă această denumire este dată frecvent și licorilor obținute în urma distilării altor fructe.
Țuica autentică este însă cea de prune, caracterizată de o aromă pronunțată și o tărie alcoolică mai scăzută.
Palinca
Dacă la sud și est de Carpați se preferă țuica, ardelenii consideră această băutură prea slabă, în această zonă fiind la putere palinca. Ca și țuica, palinca se obține prin distilarea fructelor, iar cea mai bună este considerată tot cea de prună. Diferența constă în faptul că palinca este distilată de două ori, și astfel se obține o licoare cu un grad de tărie mai mare, în comparație cu țuica.
Foarte apreciată este și palinca de pere sau de caise, însă aceasta nu împiedică pe nimeni să producă și palincă din mere, piersici sau alte fructe.
Vinul
Deși nu se poate spune că vinul este o băutură specific românească, mărturiile istorice arată că această licoare era foarte populară pe meleagurile noastre încă de pe vremea dacilor. Tradiția cultivării viei și a producerii vinului s-a păstrat până în zilele noastre, iar vinurile românești sunt apreciate în întreaga lume.
Orice gospodar care are un petic de vie își prepară toamna propriul vin, iar pe lângă aceștia există și numeroase crame cu tradiție, care produc vinuri de cea mai bună calitate.
Feteasca Albă, Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin, Băbeasca Neagră, Feteasca Regală sunt doar câteva din cele mai cunoscute soiuri de vinuri românești, la care se adaugă multe alte vinuri de producție autohtonă, obținute din soiuri de struguri importate.
Liste băuturilor tradiționale românești este completată și de o gamă variată de lichioruri denumite după fructele din care au fost obținute. Ne referim la caisată, zmeurată, cireșată, murată precum și la lichiorul de nuci verzi, piersici, coacăze sau smochine.
Așadar, stăm bine și la acest capitol, iar dacă vreuna din băuturile enumerate de noi nu îți era cunoscută până acum, nu întârzia să îi testezi calitățile!