Care sunt avantajele unui depozit la termen

474
Care sunt avantajele unui depozit la termen

Un depozit la termen este o investiție pe o durată determinată prin care o sumă de bani se depune într-un cont, iar la finalul perioadei clientul primește înapoi suma depusă, împreună cu o dobândă. Aceste depozite au, de regulă, scadență la termen scurt, de până la un an, și oferă numeroase beneficii, cum ar fi prelungirea automată, plata lunară a dobânzii sau capitalizarea dobânzii depozitului la termen.

Un depozit la termen oferă avantaje financiare, dacă sunt respectate condițiile și banii nu sunt retrași mai devreme. De cele mai multe ori, depozitele la termen pot oferi dobânzi mai mari față de conturile de economii clasice. Îți explicăm în continuare ce sunt depozitele la termen și care sunt avantajele oferite de acestea pentru ca atunci când optezi pentru această modalitate de investiție să o utilizezi corect și să obții cât mai multe beneficii pentru tine.

Ce este un depozit la termen?

Depozitul la termen este un instrument financiar care îți permite să economisești în lei, euro sau alte valute, pentru o perioadă de până la 1 an, cu posibilitatea prelungirii acestuia. Într-un cont bancar depui suma pe care o dorești, nu te vei mai folosi de acei bani o perioadă, iar banca îți oferă dobândă, conform contractului agreat. Cu alte cuvinte, tu te angajezi să nu retragi fondurile pentru un timp determinat, iar banca plătește o dobândă pentru acel cont. Dacă din diverse motive, desființezi depozitul mai devreme, nu vei mai primi dobânda calculată de bancă până la acel moment.

Dacă vrei să începi să economisești, poți opta pentru constituirea unui astfel de depozit, care este o investiție sigură. Verifică online care sunt opțiunile de economisire de acest tip înainte de a lua o decizie. Ai mai multe variante de depozite la termen la Alpha Bank, pentru ca tu să alegi varianta potrivită nevoilor tale în ceea ce privește condițiile constituirii acestora.

Ce avantaje oferă un depozit la termen?

Un depozit la termen oferă numeroase avantaje, începând cu o varietate mare a termenelor de constituire a depozitului, de la 1 săptămână până la 1 an, prelungire automată la scadență, dacă îți dorești asta și soliciți acest lucru, precum și flexibilitate în negocierea nivelului de dobândă în cazul unor sume consistente.

Banca oferă condiții speciale anumitor categorii de clienți: studenții, pensionarii, dar și salariații care încasează salariul la Alpha Bank. Aceștia beneficiază de un bonus la depozitele la termen cu scadențe cuprinse între 3 luni și 1 an pentru sumele depuse în lei, euro sau dolari.

Un depozit la termen te ajută să îți planifici eficient investițiile și să economisești avantajos, fără niciun risc. Depozitele și sumele din conturile deschise de către persoanele fizice sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita a 100.000 de euro echivalent în lei pentru fiecare deponent.

Beneficiile unui depozit la termen

Un depozit la termen este o modalitate de a investi pe o perioadă bine delimitată, pentru care banca îți poate oferi chiar și beneficii suplimentare. Tu decizi ce se întâmplă cu dobânda acumulată la depozitul la termen. Aceasta poate fi capitalizată, virată în contul tău sau retrasă în numerar de la bancomat. Poți merge chiar și pe varianta încasării lunare a dobânzii pentru depozitele în lei constituite pe 1 an.

Îți poți înmulți banii și poți beneficia de dobânzi avantajoase de până la 7% dobândă pe an în lei la termenul de 12 luni, primind și un bonus de dobândă dacă încasezi veniturile în contul tău curent.

Modalitățile de constituire a unui depozit la termen

Dacă ești client al băncii poți să faci un depozit la termen direct din internet banking. Dacă nu ai un cont curent la bancă îți poți face unul online pe website-ul băncii, după care vei putea deschide depozitul sau poți merge la cea mai apropiată agenție bancară.

Impozitul pe venit pentru un depozit la termen

Veniturile realizate din dobânzile depozitelor la termen sunt impozitate cu 10%, dacă rezidența ta fiscală este în România, într-un alt stat membru al UE sau într-un stat cu care țara noastră are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, în timp ce pentru rezidența fiscală în alte țări decât cele menționate vorbim despre un impozit de 16% din veniturile obținute din dobânzi.

Banca reține automat și plătește impozitul pe dobândă. Impozitul reținut și plătit organelor fiscale nu va fi rambursat în cazul lichidării înainte de scadență a depozitelor anuale cu plată lunară a dobânzii.

Un depozit la termen îți poate aduce avantaje financiare importante, în funcție de fondurile gestionate și de perioadele de constituire. Înainte de a lua o decizie este bine să înțelegi ce implică, care sunt condițiile și costurile pentru a putea economisi eficient.