Durerea în gât poate fi semnul unei afecțiuni grave. Iată de ce nu trebuie neglijată

342
Durerea în gât poate fi semnul unei afecțiuni grave. Iată de ce nu trebuie neglijată

Durerile în gât pot fi simptomul unei răceli obișnuite, dar, uneori, reprezintă semnul unei afecțiuni mai grave. Află, în articolul de astăzi, ce probleme de sănătate au ca simptom durerea în gât și de ce nu trebuie neglijată.

Faringo-amigdalita

Faringo-amigdalita reprezintă infectarea acută a faringelui, a amigdalelor palatine sau a ambelor, care apare mai frecvent în cazul copiilor decât a adulților. Cauzele infecției pot fi virusurile sau bacteriile (Streptococul, Stafilococul).

Principalele simptome sunt durerea la înghițire, vocea răgușită și febra, iar depistarea amigdalitei acute se realizează prin observarea amigdalelor care sunt inflamate, roșii sau cu pete albe. Infecția streptococică se tratează cu antibiotice, în timp ce durerile sunt ameliorate cu analgezice. Netratată, infecția bacteriană poate duce la abces periamigdalian. În cazuri mai grave, amigdalele se îndepărtează chirurgical.

Abcesul gâtului

Abcesul reprezintă, în general, o complicație sau o consecință a infecțiilor virale sau bacteriene. La nivelul gâtului, pot apărea trei tipuri de abcese:

Abces periamigdalian

Acest tip de abces este localizat la nivelul orofaringelui și cuprinde întreaga zonă adiacentă amigdalelor. Afecțiunea reprezintă o formă comună de infecție, care presupune formarea unei colecții purulente între capsula amigdaliană și pilierul faringian lateral. Abcesul periamigdalian este considerat o complicație a amigdalitei acute. Simptomele pot fi durerea locală, edemul, dificultăți de înghițire sau vorbire.

Abces retrofaringian

Abcesul retrofaringian este un alt tip de infecție purulentă, debutând, de obicei, în ganglionii limfatici din gât. Acesta este frecvent întâlnit la copii (75% din cazuri apar înainte de vârsta de 5 ani), iar simptomele cuprind febra, rigiditatea gâtului sau angina. Tratamentul constă în drenaj, administrare de antibiotice și intubare nazo-traheală.

Abces parafaringian

Acesta este un abces profund al gâtului, ce necesită tratament cu antibiotice și drenaj chirurgical. Afecțiunea este cauzată de o infecție bacteriană ce atacă țesuturile din jurul amigdalelor. Persoanele cu risc crescut sunt copiii, adolescenții și adulții imunocompromiși. Simptomele inițiale cuprind durerea în gât, febra sau vocea răgușită, dar, progresiv, apar disfagie și dispnee, prin inflamația și obstrucția căilor aeriene.

Cancerul gâtului

Cancerele care pot apărea la nivelul gâtului sunt de mai multe tipuri, în funcție de localizarea tumorilor. Din cauza faptului că simptomele sunt generale, cancerul gâtului este adesea tardiv diagnosticat. Semnele care pot trezi suspiciuni sunt:

 • Durere în gât;
 • Sângerări nazale;
 • Modificări ale vocii;
 • Tuse;
 • Dificultate la înghițire sau respirație;
 • Pierdere în greutate.

Tipurile de cancer la gât sunt următoarele:

 • Cancer orofaringian – se formează în spatele gurii, incluzând amigdalele;
 • Cancer nazofaringian – localizat în spatele nasului;
 • Cancer hipofaringian – se formează deasupra esofagului și traheei;
 • Cancer subglotic – apare sub corzile vocale;
 • Cancer supraglotic – cu localizare deasupra corzilor vocale.

Mononucleoză infecțioasă

Aceasta este o boală contagioasă cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV). Afecțiunea este mai răspândită în rândul adolescenților și a adulților tineri. 

Simptomele apar, în general, după 4-6 săptămâni de la momentul infectării, și pot consta în febră, durere în gât, oboseală, cefalee, dureri musculare sau erupții cutanate. Complicațiile pot fi reprezentate de hepatomegalie (ficat mărit) sau splenomegalie (splină mărită).

Durerile în gât pot fi simptomul unor afecțiuni grave. Programează-te la un consult de specialitate dacă te confrunți cu dureri de gât persistente și inexplicabile!

agentie SEO & promovare eficienta online Botosani