Cum alegi cada potrivită pentru dimensiunea băii tale?

907
Cum alegi cada potrivită pentru dimensiunea băii tale?

Atunci când îți renovezi baia și vrei să faci o schimbare și la nivelul obiectelor sanitare, schimbarea căzii poate fi una dintre cele mai bune opțiuni. Cada de baie trebuie să îți ofere confort și să completeze cât mai natural spațiul băii, așa că discutăm în cele ce urmează despre alegerea acesteia în raport cu dimensiunile băii.

Alegerea căzii pentru băi mari

Te bucuri de un spațiu generos și vrei o cadă de baie? Nimic mai simplu atunci, pentru că modelele de căzi pentru băi mari îți permit să amenajezi spațiul astfel încât acesta să nu pară nici gol, nici defectuos amenajat. Avantajul unei băi mari este acela că îți permite să te bucuri de o poziționare lejeră, independentă de restul articolelor de utilare.   

Poți alege căzi dreptunghiulare din oțel sau acril, pe care să le montezi la nivelul unuia dintre pereți, sau o cadă din acril sanitar, de tip free stand, pe care o vei putea poziționa oriunde în baia ta, având însă în vedere și asigurarea unui culoar de trecere.

Alegerea căzii pentru băi mici

Dacă baia ta este mică, acest lucru nu ar trebui să fie un inconvenient în amenajarea băii. Poți alege o cadă potrivită pentru spații mici, cum ar fi căzile de colț, din acril, sau căzile de tip free stand, de dimensiuni mai mici. Amplasarea acestora va depinde foarte mult de dimensiunea băii, fiind preferată în cele mai multe dintre cazuri, dispunerea obiectelor de utilare pe una dintre laturile băii.

În cazul băilor mici se recomandă să folosești căzi de culoare albă (oțel sau acril), pentru că acestea vor oferi un senzația unui spațiu mai mare. O cadă de culoare închisă va atrage atenția asupra sa și va avea tendința de a micșora astfel spațiul băii, la nivel vizual. 

În același timp, pentru a obține iluzia unei băi mai mari, poți opta pentru montarea oglinzilor și pentru amenajarea zonei din jurul căzii cu placaje ceramice care să reflecte cât mai mult lumina (culori deschise, foarte lucioase). 

De asemenea, nu ar trebui să renunți nici la ideea de a amenaja baia folosind o cadă dreptunghiulară, mai ales dacă în urma măsurătorilor baia ta poate suporta o astfel de modificare. Există căzi din acril care pot fi montate cu ușurință chiar și în băi mici, amplasându-le la joncțiunea a doi pereți. Zona inferioară a căzii poate fi lăsată liberă sau poate fi acoperită cu ajutorul unor panouri acrilice. 

Alegerea căzii pentru băi lungi

O baie caracterizată de o lungime mai mare decât lătimea acesteia va impune folosirea căzilor dreptunghiulare, lungi, pentru că acestea te vor ajuta să obții o amenajare pe lungime, creând astfel impresia unui spațiu mai amplu. 

Poziționează și restul obiectelor sanitare pe aceeași latură cu cada, pentru a obține o imagine unitară a băii, cât mai compactă. Alegere să amenajezi baia în culori deschise, pentru a contribui la efectul de alungire și nu uita să lași un culoar de trecere la nivelul obiectelor sanitare și a mobilierului. 

Alegerea căzilor pentru băi pătrate

O baie pătrată te poate ajuta să amenajezi cada la nivelul unuia dintre pereți și să amplasezi restul obiectelor de utilare la nivelul pereților opuși, de jur împrejurul camerei de baie. În acest fel, centrul băii poate rămâne liber, oferind acces facil la zona toaletei, la chiuvetă sau la mașina de spălat și cadă. 

Fiecare baie, indiferent de dimensiunile sale, poate fi amenajată astfel încât să beneficieze de un aspect deosebit. Cada este unul dintre elementele cheie ale amenajării, așa că trebuie să ai în vedere detaliile de alegere ale acesteia, astfel încât produsul achiziționat să se potrivească perfect în interiorul băii tale.