Tipuri de sudură și când se folosește fiecare

657
Tipuri de sudură și când se folosește fiecare

Sudura este o procedură intens folosită în diferite ramuri industriale cât și în proiectele casnice. Aceasta presupune lipirea două piese metalice sau din materiale termoplastice și se poate realiza în mai multe moduri.

Astfel, putem vorbi de mai multe tipuri de sudură, fiecare recomandat în anumite condiții. În continuare, îți vom arăta care sunt aceste tipuri de sudură și când este oportună utilizarea lor. 

Sudura MMA

Denumirea este acronimul de la „Manual Metal Arc”, iar dacă îți dorești o formulare mai pe înțelesul tuturor, îi poți spune sudură cu electrod învelit (SEI).

Este cel mai des folosit tip de sudură, și presupune folosirea unui electrod fuzibil format dintr-un miez metalic și un înveliș din diferite substanțe. Arcul electric se produce în urma contactului dintre electrod și suprafața sudată, generând o temperatură ridicată. Aceasta topește atât marginile pieselor de sudat, cât și electrodul, care devine astfel material de adaos. În același timp, învelișul electrodului are rol de protecție a arcului electric.

Un aparat de sudură MMA performant poate fi folosit în nenumărate domenii, inclusiv pentru sudura subacvatică. 

Sudura MIG-MAG

În acest caz, sudura nu se mai realizează cu un electrod învelit, ci cu sârmă de sudură înfășurată pe o bobină. Protecția se realizează cu ajutorul unui gaz inert sau activ, iar de aici vine și denumirea acestui tip de sudură (Metal Inert Gas – Metal Activ Gas). Gazele inerte folosite sunt argonul și heliul, în timp ce dioxidul de carbon este gazul activ.

Sudarea cu argon și heliu se folosește pentru piesele din aluminiu, cupru și magneziu, în tip ce sudarea cu gaz activ se aplică pe materialele din oțel. 

Sudura TIG/WIG

Procedura presupune folosirea unui electrod neconsumabil din wolfram – element chimic care mai este denumit și tungsten. TIG/WIG înseamnă Tungsten Inert Gas/Wolfram Inert Gas, fiind vorba de unul și același procedeu de sudură.

Spre deosebire de sudura MMA, electrodul utilizat nu se topește, având doar rolul de a conduce curentul electric din aparat către suprafața de sudură. Arcul electric este protejat de gazul inert furnizat de torța suportului electrodului, iar căldura degajată topește marginile pieselor care trebuie sudate.

Întrucât electrodul este infuzibil, nu există material de adaos, însă dacă este nevoie, poți folosi în acest sens baghete de sudură.

Procedura TIG/WIG este folosită pentru sudarea materialelor din inox, aluminiu, titan, nichel, cupru și aliajele acestora. De asemenea, prin această metodă pot fi sudate diferite tipuri de oțeluri. 

Sudura în puncte

Sudura în puncte este folosită în special în domeniul tinichigeriei, pentru îmbinarea foilor de tablă. Aparatele folosite pentru această procedură sunt dotate cu doi electrozi din cupru, cu care se prind foile de tablă ce trebuie sudate. Prin acești electrozi este indus curent electric, care se concentrează într-un punct și generează căldură care topește marginile materialelor sudate.

Aplicare punctului de sudură se realizează rapid și fără degajare mare de energie, așa că foile de tablă nu se încălzesc excesiv și nu există riscul deformării acestora. 

Sudura cu flacără

Spre deosebire de procedeele enumerate până acum, sudura cu flacără nu folosește curentul electric pentru a genera temperatura care topește materialele ce trebuie sudate. După cum e lesne de înțeles, această temperatură e obținută cu ajutorul unei flăcări întreținute de un gaz combustibil, în combinație cu oxigenul care întreține arderea.

Procedura este folosită pentru sudarea metalelor prețioase, a materialelor din fontă și diferite oțeluri, precum și a metalelor neferoase.

În funcție de gazul combustibil folosit, sudarea cu flacără poate fi oxihidrică, oximetanică, oxibenzenică, oxipropanică și oxiacetilenică. Aceasta din urmă este utilizată cel ai des, generând temperaturi ce variază între 3.100 și 3.200 de grade Celsius. 

Acestea sunt cele cinci tipuri cunoscute de sudură, pe care le poți folosi în funcție de necesități. În final, trebuie să mai reții faptul că fiecare din procedurile enumerate necesită utilizarea unui anume model de aparat de sudură, și că acesta nu poate fi folosit decât pentru tipul de sudură pentru care a fost conceput.

agentie SEO & promovare eficienta online Botosani